Kleine en middelgrote bedrijfshallen: waar zijn ze?

Geschreven door Frans Huijbregts K-RMT op 15 maart 2022

Voor een klant zoeken naar 300 tot 500 m² bedrijfshal in de regio Brabant is hetzelfde als die bewuste spelt in een hooiberg: Deze zijn nauwelijks te vinden. En als daar dan ook nog de wens is om te kopen, wordt het een nog grotere uitdaging: dergelijke bedrijfsruimten zijn niet te vinden. Mocht er toch een halletje op de markt komen, dan moet hiervoor de hoofdprijs op tafel worden gelegd. Het lijkt bijna op een woningverkoop in de huidige markt.

De kleine en middelgrote bedrijfshallen-markt wordt op dit moment gekenmerkt door een zeer beperkt aanbod. Het effect van de lage rentestand en hoge bouwkosten maakt dat heel veel partijen hun heil zoeken in bestaande panden. Het huren van een pand is niet (meer) interessant, want geld is zeer goedkoop. Dus zijn er veel partijen die hun geld op dit moment liever in onroerend goed steken in plaats van op een spaarrekening zetten. Zeker bij een economie die, ondanks de coronapandemie, zeer florerend is.

Zelf bouwen zou een mooie oplossing kunnen zijn, ware het niet dat er een steeds grotere schaarste ontstaat: bijvoorbeeld de schaarste in locaties om iets te bouwen voor de kleinere ondernemer. Overheden hebben de afgelopen jaren veel bouwgrond uitgegeven, derhalve is er nu weinig grond beschikbaar. Doordat overheden deze schaarste niet op tijd onderkend hebben, zal deze schaarste aan bedrijventerreinen nog wel enige tijd aanhouden. Daarnaast is er een schaarste aan bouwmaterialen, waardoor de bouwkosten extreem stijgen en de levertijden niet meer te overzien zijn. Daarbij komt ook nog de schaarste in arbeid. Er zijn eenvoudigweg te weinig mensen in de bouw om aan alle vraag te kunnen voldoen. Kortom: deze marktwerking van vraag en aanbod heeft ook een negatief effect op het aanbod van kleinere bedrijfsruimten.

De vraag neemt verder toe, het hebben van voorraden wordt namelijk steeds belangrijker. Partijen willen steeds minder afhankelijk zijn van productie over zee. In het afgelopen jaar zijn de transportkosten ongeveer vertienvoudigd, terwijl het maar afwachten is wanneer de vracht wordt geleverd. Tevens zijn er zeer veel (bouw-gerelateerde) kleine partijen die de afgelopen jaren goede zaken hebben kunnen doen, hun bedrijfjes hebben zien groeien en nu graag de overstap willen maken naar een grotere productie- en opslagruimte. Ook die zien hun groei geremd door dit gebrek aan hallen en productieruimtes.

Als er dan een aantrekkelijke hal op de markt komt, dan worden er bijzonder hoge prijzen betaald. Op basis van ‘gebruikelijke’ rendementen ten opzichte van stichtingskosten zijn de vraagprijzen vaak niet meer dicht te rekenen. De 'marktwerking', zoals die ook was in het begin van deze eeuw, is de onbekende factor die dan vaak aan de verkoopprijs wordt toegevoegd. Hier valt niet tegenaan te redeneren, maar wordt wel door de koper betaald.

De oplossing hiervoor is niet zo eenvoudig, zeker niet op korte termijn. Overheden dienen in hun gebiedsontwikkeling plannen heel bewust rekening te houden met de kleine, lokale ondernemer. Helaas zal deze visie pas over enkele jaren effect hebben. Tot die tijd zal de hooiberg toch dé plek blijven om die ene spelt te vinden.

Bent u wel op zoek naar een kleine of middelgrote bedrijfshal? Wij adviseren u graag tijdens uw zoektocht. Voor (advies)vragen kunt u contact opnemen met Frans Huijbregts via 073 800 00 08 of via info@hrs.nl.

Kleine en middelgrote bedrijfshallen: waar zijn ze?
Kleine en middelgrote bedrijfshallen: waar zijn ze?
Frans Huijbregts K-RMT
Neem contact op met Frans