Locatie belangrijkste factor in bepaling huurprijs van kantoorruimte

Geschreven door Daan Bruinekreeft op 6 december 2022

Uit onderzoek van Dynamis Research & Consultancy blijkt dat nog steeds de locatie van een kantoorpand een sterkere invloed heeft op de huurprijs dan het energielabel van een kantoorpand.

De laatste jaren wordt het energielabel alsmaar belangrijker binnen de vastgoedsector. Zo publiceerde het Financieel Dagblad (2022, 24 oktober) dat een slecht energielabel de prijs van je huis duizenden euro’s omlaag brengt. Het belang van verduurzaming dringt door in alle sectoren van de Nederlandse vastgoedmarkt.

Op de kantorenmarkt moeten kantoren groter dan 100 m² voor 2023 minstens energielabel C hebben. Ondanks het belang van verduurzaming blijkt de invloed van het energielabel toch minder aanwezig te zijn wanneer huurprijzen van kantoorruimte in 2022 met elkaar worden vergeleken.

Er is een positieve correlatie tussen een beter energielabel en een hogere huurprijs in de grote steden. Deze correlatie is nog sterker in de G5. Echter, wanneer deze relatie wordt gemeten buiten de grote steden valt de hele correlatie van een hogere huurprijs bij een beter energielabel weg. Hiermee kan worden geconcludeerd dat locatiefactoren anno 2022 nog steeds doorslaggevend zijn voor de hoogte van gerealiseerde huurprijzen.

* De data gebruikt in deze analyse betreft gerealiseerde huurprijzen in 2022 van objecten die hoofdzakelijk gebruikt worden als kantoorruimte

* Met grote steden worden de 29 gemeenten in Nederland bedoeld met het grootste aandeel kantoorruimte

Locatie belangrijkste factor in bepaling huurprijs van kantoorruimte
Rob Greijmans RM
Neem contact op met Rob

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Heimstaden kiest voor Dynamis!

Heimstaden kiest voor Dynamis!

Wij zijn mega trots op de samenwerking die Dynamis is aangegaan met Heimstaden. In de komende periode zullen onze makelaars Heimstaden ondersteunen bij de verkoop van...
Sander Heidinga nieuwe voorzitter NVM Business

Sander Heidinga nieuwe voorzitter NVM Business

Sander Heidinga, vennoot van Kuijs Reinder Kakes, is tijdens de ledenvergadering op 14...
Bekijk overzicht