We willen meer kleine bedrijfsruimten!

Geschreven door Frans Huijbregts K-RMT op 12 april 2023

Wat is de wereld toch bijzonder. Oekraïne staat in brand, de inflatie is nog nooit zo hoog geweest als in het afgelopen jaar en de wereldeconomie blijft onvoorspelbaar. En toch zien we geen afname in de vraag naar bedrijfsruimte. Hallen klein, middel en groot: ze vliegen als zoete broodjes over de spreekwoordelijke toonbank.

Ja, inderdaad: de vraag naar bedrijfshallen is groter dan het aanbod. Het achterblijven van aanbod is te verklaren uit het feit dat de nieuwbouwmarkt redelijk op slot zit. Het stikstofbeleid van de overheid zorgt ervoor dat reeds gemaakte bouwplannen op de plank blijven liggen. En zou er tóch al gebouwd kunnen worden, dan zorgen de hoge bouwkosten ervoor dat bouwen en verhuren niet het beoogde rendement oplevert.

De afgelopen jaren, en nog steeds, was er veel vraag naar percelen voor de realisatie van grote logistieke centra. Een logistieke invulling van een bedrijventerrein geeft een bepaalde dynamiek. Voor MKB is een kleinschalige opzet en uitstraling wenselijk. Maar als je op een perceel van 2 hectare een mooie hal van 15.000 m² kan zetten en voor 10 jaar verhuren, waarom zou de ontwikkelaar dan de moeite nemen om hier tien hallen van 1.000 m² op te realiseren, om deze vervolgens voor kortere termijnen te verhuren? Vanuit de ontwikkelaar/belegger is dat heel goed te begrijpen. Maar dit gaat helaas wel ten koste van het lokale MKB. Het MKB krijgt door deze trend weinig kans om in nieuwbouw te ontwikkelen en om verder te groeien.

De andere kant van de medialle van dit alles is dat de huurprijzen van het aanwezige aanbod ten opzichte van een jaar geleden aan het stijgen zijn. In de afgelopen 10 jaar is de prijs per vierkante bedrijfsruimte niet echt significant gestegen. Verklaring hiervoor was dat er nog relatief goedkoop gebouwd kon worden. Ook het geld werd steeds goedkoper door de lage rentestanden. De kleine inflatie op de bouwkosten werd gecompenseerd door deze lagere rente. Daardoor was er tevens een grotere vraag naar kooppanden dan naar huurpanden door de lage rentestanden.

Maar op dit moment is er juist een opwaartse prijsdruk. De vraagprijs van een kleine tot middelgrote bedrijfshal ligt gemiddeld 15%-20% hoger dan een jaar geleden. Het lijkt erop dat de huurpijzen en rendements-factoren langzaam naar elkaar toe komen, dit vanwege de prijzen in combinatie met de hogere bouwkosten, de inflatie van het afgelopen jaar en de hogere rentestand. Maar we zijn er nog niet. Tot die tijd zal de lokale MKB-er het moeten doen met de huidige markt.

Wat zou helpen is als de overheid zich gaat realiseren hoe belangrijk deze kleine ondernemingen zijn voor de lokale economie, en hier haar uitgifte beleid op aanpast. Schrijf maar eens een uitgifte-protocol dat juist alleen maar kleinere units voorschrijft. Gewoon courante units van tussen de 400 en 1.000 m² bedrijfsruimte. Voor de diversiteit van de verschillende terreinen hartstikke goed, voor de economie hartstikke goed en vooral voor de lokale MKB-er die ook zo graag wil groeien!

Wilt u verhuuradvies voor kleinere bedrijfsruimten? Of bent u juist op zoek naar kleine bedrijfsruimte? Onze makelaar commercieel vastgoed Frans Huijbregts kijkt graag met u mee!

We willen meer kleine bedrijfsruimten!
Frans Huijbregts K-RMT
Neem contact op met Frans