Kopen of huren?

Geschreven door Arjan Rens MRICS RM op 15 februari 2022

De huidige markt voor bedrijfsruimte kan het beste omschreven worden als krap: er is weinig aanbod en zowel de huur- als de koopprijzen stijgen. Als u op zoek gaat naar een bedrijfspand dan is het raadzaam om eerst een aantal basiseisen en wensen op papier te zetten. De voornaamste uitgangspunten zijn het benodigde oppervlak en de locatie. In de meeste gevallen speelt budget hierin natuurlijk ook een rol, een grotere of mooiere locatie kost over het algemeen meer geld. Het is dan ook belangrijk om een goed onderbouwd financieel plan te maken. Vanuit dit oogpunt is het makkelijker om te beslissen wat de betere optie is: Kopen of Huren.

Hieronder de voor en nadelen op een rijtje.

De voordelen van koop

U bent baas in eigen huis, u kunt het pand aanpassen naar uw wensen en eisen. Daarnaast profiteert u van een eventuele waardestijging. Het bedrag aan rente en aflossing zou lager kunnen zijn dan het huurbedrag dat u maandelijks moet betalen.

De nadelen van koop

Vanzelfsprekend kan de waarde ook dalen, in de huidige markt lijkt dat niet voor de hand te liggen, maar de veranderende behoefte zou ook negatief kunnen uitpakken. Hoe specifieker het pand, hoe groter de kans dat het in de toekomst lastiger te verkopen is. Het onderhoud is natuurlijk ook voor uw rekening en deze kosten dienen wel meegenomen te worden in het financiële plaatje.

De voordelen van huur

In de opstartfase van een bedrijf is het vaak wenselijk om te huren, ten aanzien van de kosten waar je als ondernemer allemaal voor komt te staan. Daarnaast ben je ook flexibeler als het aankomt op groei en heb je geen grote onderhoudsposten. Kortom, bij huur is het risico is over het algemeen wat overzichtelijker dan bij koop.

De nadelen van huur

Een eventuele waardestijging is voor de verhuurder en als het pand aanpassingen behoeft voor uw bedrijfsactiviteiten, dan dient er toestemming te zijn van verhuurder. Daarnaast is het de vraag of een verhuurder bereid is te investeren in specifieke wensen ten behoeve van de bedrijfsactiviteiten. Daarmee dient er dus door een huurder geïnvesteerd te worden in een pand dat niet van de ondernemer is.

In de huidige markt is er niet zoveel keuze doordat er weinig panden beschikbaar zijn. Mede daarom is het nog belangrijker dat de juiste keuze wordt gemaakt. HRS Makelaars denkt graag met u mee. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij u helpen met het opstellen van een programma van eisen en begeleiden wij u graag bij het vinden van nieuwe geschikte bedrijfsruimte.

Maak vrijblijvend een afspraak via 073 80 000 08 of info@hrs.nl.

Kopen of huren?
Arjan Rens MRICS RM
Neem contact op met Arjan

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Welcome to Pettelaarpark

Welcome to Pettelaarpark

Aan de zuidkant van Den Bosch, pal aan de...
De Provada staat voor de deur!

De Provada staat voor de deur!

Provada? U heeft er misschien nog nooit van gehoord, maar de Provada is de grootste Nederlandse vastgoedbeurs van het jaar. En die staat dus weer voor de deur. Van 14 t/m 16 juni, drie...
Bekijk overzicht