Top hoge woningprijzen in regio Noord-Oost Brabant en Midden Brabant nog niet bereikt

Geschreven door Ruben Greve RM RT op 24 april 2018

Een op de vijf verkopen betreft een nieuwbouwwoning. De marktdruk blijft toenemen.

De spanning op de woningmarkt neemt voor alle gemeenten steeds verder toe. Overal is er sprake van een verkopersmarkt, waarbij zowel ’s-Hertogenbosch als Tilburg een marktratio (verhouding tussen het aantal transacties en het beschikbare aanbod) ver boven het landelijke niveau van 73% laten zien, te weten respectievelijk 101% en 125%. De gemeente Oss blijft over het algemeen nog wat achter op het landelijk gemiddelde, ofschoon de tussenwoningen en hoekwoningen inmiddels ook een hogere marktratio laten zien.

Landelijk beeld

Nieuwbouwwoningen vormen een steeds belangrijker aandeel in de Nederlandse verkoopcijfers. In het eerste kwartaal van 2018 betreft een op de vijf verkopen nieuwbouw. Er lijkt zo gehoor te worden gegeven aan de grote vraag naar uitbreidingen van de woningvoorraad. Het totale transactievolume in Nederland komt hierdoor uit op circa 59.500 woningen, 5% hoger dan een jaar geleden. Deze toename wordt volledig verklaard door de verkopen van nieuwe woningen, in de bestaande bouw zijn namelijk 2% minder woningen van eigenaar gewisseld dan vorig jaar.

De positieve gevolgen van deze nieuwbouwontwikkelingen vinden echter niet overal plaats. Veel gemeenten kampen nog met een beperkt aanbod. In Nederland staan nog slechts circa 81.500 woningen te koop, een afname van maar liefst een derde ten opzichte van een jaar geleden. In de gemeenten met een beperkt aanbod en weinig nieuwbouwontwikkelingen wordt het voor woningzoekers steeds lastiger om een woning te vinden die aan hun wensen voldoet. In ruim een kwart van de gemeenten is er als gevolg van het gebrek aan aanbod een terugval van de verkoopcijfers. Bekijk hier het landelijke Sprekende Cijfers Woningmarkten Q1 2018 rapport. Dit rapport bestaat uit analyses per regio.

Perspectief 2018 voor de Enschedese woningmarkt

Door het huidige klimaat op de woningmarkt zullen steeds meer woningen binnen deze gemeenten een overwaarde kennen. Dit gegeven, samen met de zeer lage hypotheekrente, zal ervoor zorgen dat de regionale marktdruk verder zal toenemen. Grootschalige nieuwbouwproductie kan deze marktdruk verlichten, maar bouwend Nederland kan vooralsnog de hectische marktdynamiek niet bijbenen. Daarom zijn verdere prijsstijgingen onontkoombaar in de loop van dit jaar.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op!

Sprekende Cijfers Woningmarkten Q1 2018

Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde Sprekende Cijfers Woningmarkten Q1 2018 van Dynamis makelaars, vastgoedconsultants en taxateurs. HRS Wonen is partner in Dynamis. Bijgaand de cijfers en feiten van de Noord-Oost Brabantse en Midden Brabantse woningmarkt van het eerste kwartaal van 2018.

Prijsontwikkeling

Ook al kent ’s-Hertogenbosch een hogere prijs per vierkante meter dan het landelijke gemiddelde, de gemeente Tilburg en Oss laten een sterkere prijsgroei zien ten opzichte van ’s-Hertogenbosch. Dit is toe te schrijven aan de sterke afname van het aanbod in Tilburg( -44%) en Oss (-50%), terwijl het aanbod in ’s-Hertogenbosch slechts -16% betreft. Het verschil is toe te schrijven aan het beperkt beschikbare nieuwbouwaanbod.

Top hoge woningprijzen in regio Noord-Oost Brabant en Midden Brabant nog niet bereikt
Ruben Greve RM RT
Neem contact op met Ruben

Interessant nieuws

Bekijk overzicht
Indexeren: maximaal of toch matigen?

Indexeren: maximaal of toch matigen?

Regelmatig wordt ons de vraag gesteld hoe om te gaan met de hoge indexeringscijfers van dit moment....
De overdrachtsbelasting voor zakelijk vastgoed stijgt wederom, en wel naar 10.4%

De overdrachtsbelasting voor zakelijk vastgoed stijgt wederom, en wel naar 10.4%

Nadat de overdrachtsbelasting per 1 januari 2021 steeg van 6% naar 8%, voert de overheid nu opnieuw een verhoging door naar maar liefst 10.4% per 1 januari 2023. Deze overdrachtsbelasting...
Bekijk overzicht