Welcome to Pettelaarpark
Geschreven door Rob Greijmans RM op 28 oktober 2022Aan de zuidkant van Den Bosch, pal aan de A2, ligt Pettelaarpark: het enige kantorenpark van de stad. Wat ooit begon met het Provinciehuis en een locatie van Océ van der Grinten, is in de jaren 90 uitgegroeid tot een kantorenpark van formaat.
Even een stukje geschiedenis, al in de begin jaren vijftig was men tot de conclusie gekomen dat er centrale plek moest komen voor de verschillende provinciale diensten. De verspreiding over allerlei locaties in de stad volstond niet meer, waardoor in 1952 de knoop werd doorgehakt: er moest een nieuw provinciehuis komen. Uiteindelijk werd er een ontwerp gekozen van de Rotterdamse architect H.A. Maaskant, echter duurde het nog jaren voordat de bouw kon starten. Aanvankelijk werd een locatie in de binnenstad aangewezen, maar na vele discussies werd in 1962 toch gekozen voor een terrein aan de rand van de stad. Direct tegenover het Provinciehuis werd rond 1975 een locatie ontwikkeld van kopieer- en schrijfmachineproducent Océ van der Grinten, het bedrijf dat we na de overname in 2012 kennen als Canon. Later in de begin jaren 90 kreeg het kantorenpark zoals we dat nu kennen vorm, mede dankzij hoogwaardige zakelijke invullingen door bedrijven als SNS Reaal, KPMG, Dong Energy en Fortis. Er was al snel geen vierkante meter kantoorruimte meer te krijgen op Pettelaarpark.
Ook de laatste tien jaar heeft Pettelaarpark een aardige transformatie doorgemaakt. Waar eerder nog aan de rand van Pettelaarpark een nieuw kantoorgebouw is gerealiseerd voor onder andere BDO, begonnen andere bedrijven zich steeds meer te centraliseren. Dit betekende veelal terugtrekkende bewegingen uit Den Bosch naar bijvoorbeeld Eindhoven of de randstad. De leegstand begon mede door de financiële crisis en de meer recente pandemie verder op te lopen. Daar komt bij dat voor veel van de gebouwen gold dat investeringen noodzakelijk waren om de kwaliteit van het vastgoed weer op het niveau van nu te brengen. Dit was mede ook noodzakelijk door de aankomende wetgeving omtrent het verplichte minimale energielabel C. Voor enkele gebouweigenaren betekende dit dat men de voorkeur gaf aan afstoten van het vastgoed en dit gaf de kans aan een nieuwe frisse blik bij een aantal nieuwe beleggers. Projecten die daarbij opvallen zijn de voormalige locatie van Dong Energy dat volledig getransformeerd en omgetoverd is tot ‘PARK110’. Of de Volksbank-locatie (voormalige SNS Reaal) dat omgebouwd wordt tot ‘Bond Den Bosch’. Dankzij de energie en financiële middelen van deze nieuwe partijen merken we in de markt op dat er meer interesse komt om te vestigen op Pettelaarpark. Het leegstandcijfer loopt terug en er is overduidelijk meer reuring op het park.
Valt er nog wat te verbeteren? Zeker wel! In de basis is het kantorenpark namelijk nog in de oude stijl. Wat bedoel ik daarmee? Een gebouw is een gebruiker, en een gebruiker heeft zijn eigen voorzieningen. Groepen werknemers lopen in de lunchpauze naar de Pettelaarseweg voor een boodschap of een broodje. Waarom kunnen we geen gezamenlijke faciliteiten creëren op het park zelf? Misschien bij de prachtige plas bij het Provinciehuis een wandelroute of zitjes aan het water? Wat denk je van een horecagelegenheid aan het water? Het toevoegen van die voorzieningen zou echt waarde kunnen toevoegen. De eigenaren van de kantoorgebouwen hebben de portemonnee al getrokken, misschien is het nu dan de beurt aan de gemeente Den Bosch.